Hvordan ta bedre beslutninger?

Hvordan ta bedre beslutninger

Å ta gode beslutninger handler om først å identifisere de viktigste valgene og deretter bruke en strukturert, men effektiv prosess for å ta valgene. Her er noen grep og smarte strategier for å komme i gang.


Grep 1: Tenk langsiktig

Å vite hvilke beslutninger som er de viktigste, er minst like avgjørende som å gjennomføre gode beslutningsprosesser. Høyt presterende organisasjoner holder oversikt over kritiske valg langs hele beslutningshorisonten – fra de umiddelbare utfordringene til fremtidige scenarioer. For å navigere effektivt langs beslutningshorisonten må en våken beslutningstaker identifisere og prioritere beslutningene som må tas nå – snart – og på lengre sikt:

Hvis du jobber alene, kan AI være et nyttig verktøy for å identifisere mulige scenarioer og generere idéer du kanskje ikke hadde tenkt på.

Grep 2: Vurder hvor viktig beslutningen er

For hvert valg, vurder følgende spørsmål:



Hvis svaret er «ja» på ett eller flere spørsmål, er det verdt å bruke mer tid på denne beslutningen. Når du har identifisert de viktigste beslutningene, sørg for å følge en prosess som fremmer gode, balanserte valg.

De første rådene handler om hvordan lete etter og finne de viktigste problemstillingene du på et eller annet tidspunkt må ta en beslutning om. Her kommer noen retningslinjer du kan følge for å gjøre godt arbeid i resten av beslutningsprosessen:

1. Handling er drivkraften

Beslutninger må lede til handling. Det handler om å skape en kultur der ansatte tar eierskap og handler effektivt. I høyt presterende organisasjoner:

2. Mangfold fra startgropa


Å bringe inn et bredt perspektiv tidlig i beslutningsprosessen handler om å utvide gjennom ulike syn på hvordan man rammer inn valget. Flere perspektiver gjør at vi ser flere løsninger. Det bidrar til balanserte beslutninger og øker sjansen for at flere står bak valget. Høyt presterende organisasjoner engasjerer de ansatte aktivt ved å forsikre seg om at:

* Hvis du jobber alene eller mangler kolleger å sparre med, kan du bruke AI til å foreslå alternative perspektiver eller se problemstillingen fra flere gode innfallsvinkler.



3. Flere alternativer gir bedre beslutninger


Det er alltid lurt å ha noe å velge – mellom. Forskning viser at ett til to alternativer i tillegg til det første som kommer på bordet bidrar øker antallet svært gode beslutninger betydelig. Sørg derfor for dette i alle viktige beslutningsprosesser:

* Bruk gjerne AI bidra for å lage forslag til alternativer og strukturere informasjon.



4. Hastighet foran perfeksjon


Det er viktig å handle raskt og unngå unødvendige forsinkelser. I en effektiv beslutningsprosess samler beslutningstakeren innspill og når konklusjonene raskt, med minimalt bortkastet tid og innsats. Mange beslutninger kan justeres underveis, så kom i gang i stedet for å vente på den perfekte løsningen. Sørg for at:

5. Gjør en «god nok» analyse

Effektiv analyse handler om å samle akkurat nok informasjon til å ta en informert beslutning uten å bli hemmet av overanalysering. Trekk inn det som er nødvendig for å forstå valget, unngå overflødige detaljer som stopper fremdriften, og finn balansen mellom for lite og for mye informasjon. Høyt presterende organisasjoner gjør analyser som:

6. Test før du går «all in»


Har beslutningen store konsekvenser?  Prøv løsningen i liten skala før du går «all in». En testfase gir nyttige innsikter og reduserer risikoen for kostbare feil.

7. Sørg for målrettet handling


Når avgjørelsen er tatt, sørg for at handlingene er i tråd med målene. Klare prioriteringer skaper fokus og sikrer at beslutninger følges opp og gjennomføres i samsvar med organisasjonens mål. På mange måter er dette en standard for høy ytelse:

8. Lag effektive tilbakemeldingssløyfer og «snubletråder»


Effektive tilbakemeldingssløyfer hjelper deg å holde de gode beslutningene på sporet, mens du retter de mindre gode når problemene oppstår. Følg opp beslutningene med en strukturert tilbakemeldingsprosess:

Ved å følge disse strategiene og bruke AI som en kreativ støtte, kan du ta mer balanserte, målrettede og effektive beslutninger.