Visualiser risikoen – ta smartere valg med beslutningstrær!
Arbeidet med risikoprofilen kan gjøre risikobildet klart for deg underveis, slik at du kan ta beslutningen. Men ikke alltid. Enkelte valg er mer kompliserte og krever at du tenker deg om litt ekstra. Da kan et beslutningstre hjelpe deg. Nedenfor får du noen praktiske tips om hvordan.
Et beslutningstre gir deg visuelt et bilde av hvordan usikkerhet kan slå ut for ulike alternativer. La oss ta et eksempel: Sindre drømmer om å starte sin egen restaurant, men står overfor et vanskelig valg. Skal han gå for lokalet i første etasje ved byparken, som han synes er veldig attraktiv – eller skal han satse på et alternativ ved Sentrum Storsenter? Hvert valg har sine fordeler og risikoer, og usikkerheten rundt faktorer som kundetilstrømning og økonomi gjør det utfordrende å bestemme seg. For å få bedre oversikt over mulighetene og konsekvensene velger Sindre å bruke et beslutningstre – et visuelt verktøy som hjelper ham med å håndtere risiko og ta en mer informert beslutning.
Nedenfor har jeg plottet Sindres vurderinger inn i en slik figur. Sindres beslutningstre begynner ved valget mellom byparken og Storsenteret. Det gir ham to greiner. Disse to greinene deler seg igjen og ender i hver sin «gaffel» med tre tinder. Veiskillet, eller «splitten» i gaffelen, markerer en usikkerhet. I dette tilfellet er usikkerheten Sindre opererer med svingningene i antall gjester. Han har beskrevet tre mulige utfall av denne usikkerheten, nemlig dårlige, greie og gode dager (regnet i omsetning). Disse tre utfallene er representert med hver sin utfallsgrein som går ut fra gaffelen. Han merker hver av dem med sannsynligheten for at de vil skje. Videre fører hver utfallsgrein til ulike konsevenser. Disse konsekvensene har Sindre beskrevet som rødt, gult og grønt lys for målet om sunn driftsøkonomi.

Dette enkle beslutningstreet, med seks mulige stier, viser hvordan et bilde kan gjøre forholdet mellom alternativer, usikker- hetsmomenter og konsekvenser mer tydelig for deg. Det puster liv i risikoprofilen din. Dessuten er slike trær ekstremt nyttige når du skal forklare beslutningsprosessen din for andre. Det trenger heller ikke ta spesielt lang tid å lage dem. Hvis du trener litt på å tegne kjappe trær for noen av de enkle hverdagsvalgene dine, kan du utvikle deg som beslutningstaker på to måter. Det ene er at du blir flinkere til å tenke ryddig og logisk rundt valgene dine. Det andre er at du kommer til å mestre teknikken godt den dagen du trenger den til en mer krevende beslutning.
La oss vende tilbake til spørsmålet om Sindres drøm. Hva synes du – skal vi anbefale ham å følge den? Vi vet at Sindre er litt ekstra tiltrukket av den fine førsteetasjen ved byparken. Men etter å ha laget og visualisert en risikoprofil ser han at han må gjøre noe for å kompensere risikoen for dårlige dager. Han må forsøke å forbedre konsekvensene – fra rødt til gult lys.
Etter å ha tenkt seg litt om ser han at løsningen ligger i fleksibilitet og ekstra inntekt. Lokalet ved byparken er skalerbart, og han kan utvide det etter hvert. Sindre bestemmer seg for å starte, foreløpig uten bar, vente med lunsjmeny og holde åpent fra tidlig ettermiddag. Det reduserer lønnsutgiftene. Samtidig gir det ham rom for å jobbe deltid og ta morgenvakter som kokk for å få en sikker ekstrainntekt i etableringsperioden. Med disse justeringene håndterer han risikoen for dårlige dager langt bedre, og han konkluderer med at konsekvensene derfor går fra rødt til gult lys. Sindre ser det kommer til å bli tøft, men mener nå at risikoen er håndterbar – og han velger å gå for drømmen om sitt eget sted.
Kilder:
Meland, N.T. (2015). En God Beslutning – 7 grep for å velge rett. Oslo: Cappelen Damm.
Hammond J. S., Keeney R. L., og Raiffa, H. (1999). Smart Choices: A practical guide to making better life decisions. Boston: Harvard Business School Press.
Rausand, M. og Utne, I.B. (2009). Risikoanalyse. Teori og metoder. Tapir Akademisk Forlag.
Aven, T., Røed, W., og Wiencke, H.S. (2008). Risikoanalyse. Universitetsforlaget.
Anbefaler også:
Gigerenzer, G. (2014). Risk Savvy. How to make Good Decisions. London: Penguin Group.